Słodki projekt Expom

Choć zlecenie poważne, to projekt niezwykle słodki – specjaliści Expom mieli okazję realizować zamówienie dla cukrowni w Kruszwicy.

W październiku 2015 r. Expom obsługiwał pierwszy w historii spółki projekt przeznaczony dla branży cukrowniczej. Zlecenie od polskiego kontrahenta było związane z wyprodukowaniem i wyposażeniem w układy mechaniczne głowicy pieca wapiennego pracującego w cukrowni Kruszwica.

Ciekawostkę stanowi wysokość robocza, na której pracuje nowa konstrukcja, a jest to 40 m od podstawy pieca. Pojemność robocza pieca to 300 m3, średnica robocza paleniska – 9 m. Piec wapienny jest jednym z głównych urządzeń służących do zbudowania temperatury w procesie produkcji cukru. Żywotność pieca przewidziana jest na kilkadziesiąt lat. W rozruchu kampanii brał udział prezes zarządu Expom wraz z głównym projektantem, załogą cukrowni oraz władzami woj. kujawsko-pomorskiego.

Rozruch przebiegł pomyślnie. Konstrukcja produkowana w Expom doskonale zadała swój egzamin.

PDFwydrukujwyślij do...