EXPOM S.A. NA TARGACH NOR-SHIPPING NAWIĄZUJE KONTAKTY HANDLOWE

Przedstawiciele Expom S.A, firmy z branży metalowej z siedzibą w Kurzętniku, byli obecni na największych w Europie targach branżowych, odbywających się dniach 04 - 07 czerwca w stolicy Norwegii. Delegacja firmy w ciągu 2 dni misji handlowej nawiązała ponad 40 kontaktów handlowych z firmami z Norwegii, Wielkiej Brytanii, Holandii, Danii, Brazylii i kilku innych krajów. Obecnie jest prowadzona korespondencja mająca na celu przedstawienie możliwości produkcyjnych ExpomS.A. tym firmom, które były zainteresowane współpracą. Polscy wystawcy, a były to stocznie z Gdańska, Gdyni i Świnoujścia, również wykazali zainteresowanie współpracą kooperacyjną z Expom S.A., co może być najszybszym efektem wyjazdu przedstawicieli Spółki na te targi.
„Oferta kooperacyjna Expom S.A. spotkała się z dużym zainteresowaniem wystawców na NOR-SHIPPING. Zwłaszcza norweski przemysł okrętowy i offshorowy jest silnie zorientowany na współpracę z przemysłem polskim i bardzo często ma już zakłady produkcyjne lub biura konstrukcyjne w Polsce.” – komentuje Rafał Domżalski, dyrektor techniczny i członek zarządu Expom S.A.
Nor-Shipping to targi o tematyce morskiej i offshore, są to branże, w których Expom S.A. ma doświadczanie i z którymi wiąże swoje plany rozwojowe. Firma od kilku lat produkuje żurawie szalupowe i ciężkie dźwigi na platformy wiertnicze oraz żurawiki obrotowe na farmy morskie.
„Naszym celem jest pozyskanie kontaktów, dzięki którym będziemy mogli realizować więcej zleceń na konstrukcje stalowe dla branży morskiej i offshore oraz budowę układów hydraulicznych i elektrycznych.” – komentuje Rafał Domżalski. – „Naszym atutem jest kilkuletni doświadczenie w produkcji tego typu konstrukcji, posiadanie możliwości przeprowadzania testów statycznych i dynamicznych oraz projektowania i modelowania 3D do dokumentacji technicznych.” – dodaje Domżalski.
Wyjazd, w którym wziął udział Expom S.A. jest  dofinansowany przez Ministerstwo Gospodarki w ramach pomocy de minimis. Targi Nor-Shipping powstały ponad 50 lat temu i są jedną z najlepszych okazji do zawierania umów pomiędzy przedstawicielami czołowych firm przemysłu morskiego z całego świata. Reprezentanci branży spotykają się na nich, aby wymienić się poglądami, przedyskutować rozmaite zagadnienia oraz zawrzeć odpowiednie znajomości. W tym roku na powierzchni 22.500m2 wystawiało 1037 firm z całego świata. Liczba zwiedzających sięgnęła 15.000 osób, głównie fachowców i menagerów z branży morskiej.