EXPOM S.A. NA TARGACH PRZEMYSŁU OFFSHOROWEGO W STAVANGER I MIDEST W PARYŻU

Przedstawiciele Expom S.A., firmy z branży metalowej, uczestniczyli w targach przemysłu offshorowego OffshoreTechnology Days w norweskim Stavanger. W listopadzie wybierają się natomiast na targi MIDEST odbywające się w Paryżu.W Stavanger wystawiało się ponad  500 wystawców branży offshorowej, a targi odwiedziło około 25000 zwiedzających z 31 krajów. Przedstawiciele Expom S.A. nawiązali kontakt z około 30 firmami, głównie norweskimi, ale również szwedzkimi, niemieckimi i brytyjskimi, które zajmują się budową urządzeń i konstrukcji dla przemysłu offshorowego.
„Niektóre z tych firm były bardzo zainteresowane nawiązaniem współpracy z nami. Już otrzymaliśmy pierwsze zapytania ofertowe, na które wkrótce odpowiemy.” – komentuje Rafał Domżalski, dyrektor generalny, techniczny i członek zarządu Expom S.A.– „Produkcja dla branży offshore  powinna zagwarantować Expom S.A. zyskowny i długotrwały rozwój” – dodaje Domżalski.

Branża offshore jest obecnie najszybciej rozwijającą się gałęzią gospodarki, zwłaszcza w obszarze Morza Północnego (Norwegia, Wielka Brytania, Dania, Niemcy, Holandia, Francja), jak również w innych rejonach świata, gdzie wykonuje się podmorskie wydobycie ropy naftowej i gazu (Stany Zjednoczone, Kamerun, Brazylia, Chiny).

Następnymi targami, w których będą brali udział przedstawiciele Expom S.A. są MIDEST 2013 odbywające się  w dniach 19-22 listopada w Paryżu. Są to największe na świecie targi podwykonawstwa. Wystawia się na nich ponad 1700 firm przybyłych z 50 krajów.
Expom S.A. będzie w nich uczestniczyć  jako  wystawca w ramach grupy zorganizowanej przez Państwową Agencję Informacji i Inwestycji Zagranicznych (PAIZ) w ramach pomocy de minimis z Programu Rozwoju Polski Wschodniej. Wśród branż, które reprezentują wystawcy można wymienić: obróbkę metalu, przetwórstwo plastiku i gumy oraz materiałów kompozytowych, przetwórstwo drewna, przetwórstwo innych materiałów (szkło, ceramika), elektronika i elektrotechnika, mikrotechnologie, obróbka powierzchniowa, cieplna i wykończeniowa, przemysłowe elementy złączne, usługi przemysłowe, utrzymanie ruchu. „Braliśmy udział w targach MIDEST w poprzednich latach, a wszyscy nasi obecni klienci francuscy zostali pozyskani właśnie dzięki nawiązanym tam kontaktom.” – komentuje Domżalski.