EXPOM S.A. REALIZUJE PIERWSZE ZAMÓWIENIEDLA WEATHERFORD

Na początku czerwca Expom S.A. otrzymała zamówienie na wyprodukowanie komponentów oprzyrządowania do wykonywania odwiertów w poszukiwaniu i wydobyciu gazu łupkowego od jednego ze światowych liderów w branży gazowo-naftowej, firmy Weatherford z USA.  Dzięki temu kontraktowi Expom S.A., zgodnie z przyjętą strategią rozwoju, wprowadziła  do swojego zakresu działalności nową branżę gazowo-naftową. Praca nad tym projektem trwała ponad 8 miesięcy.

Pierwsze spotkanie z przedstawicielami Weatherford odbyło się w listopadzie 2010r., w San Antonio (USA) na konferencji poświęconej niekonwencjonalnemu gazowi zaciśniętemu SPE Tight Gas Conference & Exhibition. W marcu 2011r. reprezentanci Weatherford odwiedzili siedzibę Expom S.A. w Kurzętniku i przeprowadzili audyt, który pozwolił im przekonać się, czy polska firma będzie w stanie sprostać ich wysokim standardom. Ponieważ Expom S.A. przeszła pozytywnie tę weryfikację, kolejne spotkanie z przedstawicielami Weatherfod miało miejsce już w maju 2011r., na konferencji Offshore Technology Conference w Houston (USA). Zwieńczeniem ośmiomiesięcznych starań było wystosowanie przez Weatherford pierwszego zamówienia na wyprodukowanie komponentów oprzyrządowania do wykonywania odwiertów w poszukiwaniu i wydobyciu gazu łupkowego, które jest obecnie realizowane przez Expom S.A.

„Cieszymy się, że tak znacząca w skali międzynarodowej firma zdecydowała się powierzyć nam realizację swoich zamówień.” – komentuje Jacek Banach, Prezes Zarządu Expom S.A.  –  „Z naszych ustaleń wynika, że za tym pierwszym kontraktem przyjdą kolejne, zwłaszcza, że nasza firma jest zlokalizowana na obszarze pokładów gazu łupkowego na terenie naszego kraju, co dla amerykańskich firm posiadających tu koncesje na jego poszukiwanie oznacza znaczne obniżenie kosztów w przypadku korzystania z usług tutejszych partnerów biznesowych. Dzięki naszej pomocy nie będą one zmuszone do transportowania maszyn i urządzeń, które jest uciążliwe i kosztowne” – dodaje Banach.

Strategia Expom S.A. na najbliższe lata zakłada skoncentrowanie się na najbardziej perspektywicznych branżach, do których według spółki należą: energetyka odnawialna, branża gazowo-naftowa oraz okrętowa. Już teraz Expom S.A. produkuje ciężkie kotły na biomasę oraz elementy turbin dla elektrowni wodnych. W dziedzinie energii odnawialnej firma ma pewne doświadczenia i długie tradycje. W latach 1982-85 produkowała seryjnie małe elektrownie wiatrowe o mocy 10kW będąc pionierem w Polsce w tej dziedzinie. Obecnie, widząc zapotrzebowanie na tego typu rozwiązania, ma zamiar powrócić do tego obszaru działalności koncentrując się na niszy rynkowej, do jakiej należą elektrownie niewielkich rozmiarów. W ramach tej strategii Expom S.A podpisała list intencyjny z izraelską firmą Smart Wind Ltd., którą to spółka będzie reprezentowała na terenie Europy. Zarząd spółki widzi przyszłość także w dziedzinie niekonwencjonalnych źródeł gazu: łupkowego i zaciśniętego, którymi interesują się światowe koncerny. Dlatego też firma zamierzała rozpocząć produkcję stalowych konstrukcji, narzędzi i sprzętu do poszukiwania i wydobycia tego typu gazu niekonwencjonalnego. Ukoronowaniem tych działań jest nawiązanie współpracy ze światowym gigantem w branży gazowo-naftowej, firmą Weatherford z USA.