RADA NADZORCZA ORAZ ZARZĄD PRZED PLANOWANYM DEBIUTEM NA NEWCONNECTSZKOLĄ SIĘ Z ERNST & YOUNG

Pod koniec sierpnia kadra zarządzająca oraz członkowie Rady Nadzorczej Expom S.A., przedsiębiorstwa z branży metalowej z siedzibą w Kurzętniku, rozpoczęli cykl szkoleń, które prowadzą specjaliści z firmy Ernst & Young. Tematem pierwszego szkolenia było budowanie strategii długofalowej. Kolejne będzie dotyczyło kreowania wartości rynkowej firmy. Impulsem do podjęcia współpracy z jedną z najbardziej liczących się firm consultingowych na świecie była nowa strategia rozwoju na lata 2012-2016, w ramach której firma rozważa m.in. wejście na NewConnect.

„Przed naszą firmą stoi wiele wyzwań związanych z realizacją ambitnej strategii rozwoju, którą ogłosimy na początku nadchodzącego roku. Jednym z jej elementów będzie debiut na NewConnect.” – opowiada Jacek Banach, Prezes Zarządu Expom S.A.  – „Uważamy, że największym kapitałem i atutem każdego przedsiębiorstwa są ludzie, dlatego też Zarząd zdecydował się zainwestować w ich rozwój, tak by mogli z sukcesem stawić czoła czekającym ich wyzwaniom.”

Dzięki przyjętej w bieżącym roku strategii rozwoju bazującej na najbardziej perspektywicznych branżach: energetyce odnawialnej, poszukiwaniu i wydobyciu gazu łupkowego czy branży motoryzacyjnej pojazdów napędzanych elektrycznie, Spółka odnotowała bardzo dobre wyniki w pierwszym półroczu. Wartość sprzedaży osiągnęła poziom  ponad 9,5 mln PLN. Zysk netto wyniósł 0,5 mln PLN. Do końca roku firma spodziewa się znacznego przekroczenia wyników z lat poprzednich, sprzedaż ma osiągnąć wartość ponad 20 mln PLN.

„Koncentrujemy się na najbardziej przyszłościowych branżach, w których w najbliższych latach można się spodziewać dużych inwestycji i szybkiego tempa rozwoju.” – wyjaśnia Banach.

W ramach wprowadzania do firmy branży energii odnawialnej Expom S.A. podpisała list intencyjny z izraelską spółką Smart Wind Ltd. Do końca tego roku ma nastąpić zawarcie właściwej umowy o współpracy pomiędzy spółkami, czyniącej z polskiej firmy partnera biznesowego Smart Wind Ltd. odpowiedzialnego za produkcję i dystrybucję małych elektrowni wiatrowych na terenie całej Europy.

Na początku czerwca br. Expom S.A. otrzymała także pierwsze zamówienie na wyprodukowanie komponentów oprzyrządowania do wykonywania odwiertów w poszukiwaniu i wydobyciu gazu łupkowego od jednego ze światowych liderów w branży gazowo-naftowej, firmy Weatherford z USA.